Vărșag este cea mai mare așezare dispersată din județul Harghita, situată pe o suprafață de aprox. 77 km2 în zona izvorului râului Târnava Mare. Satul – cunoscut și sub denumirea de „țara șindrilei” – cu atmosfera lui magic este o adevărată specialitate a Ținutului Secuiesc.

În pădurea localității Vărșag în codrul răcoros, pe pârâul Fântâna Mare este cascada Vărșag. Alimentat de 7 izvoare, apele pârâului se aruncă de la înălțimea de 7 metrii formân o frumoasă cascadă în două trepte. De aici se îndreaptă spre raul Târnava Mare, a cărui afluent de stânga este.

Dacă stăm în fața cascadei pe partea dreaptă se poate urca. În stâncă există crăpături și praguri care ajută cățărarea. Cum ajungem sus ne putem duce la izvoarele pârâului, dar și la un punct de belvedere. Pentru izvoare trebuie să urmărim în sus pârâul și după cca. 0.5 km ajungem la cele 7 izvoare care se îndreaptă spre vale.

Pentru punctul de belvedere vom continua drumul până la culmea Talas. Acolo sunt case și vă poate îndruma oricine, chiar și vânzătoarea de la magazin. Belvederea construită din lemn este aproape. De aici putem admira suprafața imensă a Vărșagului, este o localitatea de cătun, cu cea mai mare suprafață din județul Harghita.